EIWITRIJKE PASTA - MACARONI RIGATE

4,90 €

- +

39 in voorraad,

 verzending binnen 24 u.

Picto-vers-buffalo Eiwitpasta met insectenmeel

Picto-jiminis-pates-proteines drie porties per pak

picto-allergene Insecten bevatten dezelfde allergenen als schaaldieren. 

Picto-organic-fig gemaakt van 86% biologische ingrediënten

Picto-sans-gluten-barre Zonder zuivel of soja

pourcentage-proteines-vers eiwitt, bevat veel vitamine B12 en is een bron van vezel en ijzer. 

Een heel nieuw type pasta! 

Een tijdje geleden kwamen we op het idee om de oude en vertrouwde pasta in een modern jasje te steken met een bijzonder JIMINI's ingrediënt. Het is eindelijk gelukt! We zijn heel enthousiast over onze nieuwe, superlekkere pasta, verrijkt met insectenmeel! Met 18,7% natuurlijk eiwit en maar drie ingrediënten (buffalowormenmeel, durum tarwe en eieren) kun je de pasta gewoon koken met wat groente en saus voor een volwaardige maaltijd. Dat is nog niet eens alles! 86% van de ingrediënten in onze pasta komt van biologische boeren. Waarom maar 86%? Nou, omdat het insectenpoeder dat we gebruiken nog niet certificeerbaar is in Europa, net als insecten overigens. Waarom? De organisaties die dat regelen hebben nog geen richtlijnen vastgesteld voor de insectenbouw, en willen daarom onze producten niet testen en goedkeuren. Gelukkig zit er beweging in. In Canada zijn recentelijk de eerste certificaten voor de productie van biologische insecten uitgegeven, ze zijn alleen helaas in Europa nog niet erkend. 

We introduceren: de Buffaloworm! 

Voor deze spannende nieuwe productreeks verwelkomen we een nieuw insect in de JIMINI's-familie, zodat het de meelwormen, sprinkhanen, en krekels gezelschap kan houden. Dames en heren, een groot applaus voor de buffaloworm! Hij is het kleine neefje van de meelworm, rijk aan eiwit (55% eiwit in een vermalen insect), en bevat essentiële aminozuren en ijzer. Zijn Latijnse naam is Alphitobius Diaperinus maar dat vinden we toch wat te formeel en afstandelijk.  Zoals altijd bij JIMINI's kiezen we alleen Europese insecten om de beste kwaliteit en traceerbaarheid van onze pruducten te garanderen.

Eiwitten, voor en na het sporten

Maar wat is dan het verschil met klassieke pasta? Eiwit natuurlijk! Het gehalte eiwit is in gewone droge pasta rond de 10%. JIMINI's insectenpasta heeft daarentegen meer dan 18%. Ter vergelijking: een sojaboon bestaat maar voor ongeveer 15% uit eiwit. De pasta is ideaal voor het trainen, omdat het complexe koolhydraten die zorgen voor een gelijkmatige energieverdeling combineert met direct beschikbare eiwitten voor na je sessie. De combinatie van eiwitten, complexe koolhydraten en vezels zorgt voor de lage glecemische index van je maaltijd, waardoor je snel verzadigd bent en de voedinsstoffen geleidelijk beschikbaar komen voor je lichaam. 

Voedingswaardedeclaratie :

 Per 100g :
Energie 1580kJ / 373 kcal
Vetten 4,0g
waarvan verzadidge vetzuren  0,8g
Koolhydraten 66,5g
waarvan suickers 2,9g
Eiwitten 18,7g
Vezels 2,0g
Zout 0,1g
Ijzer 1,63mg

Voedingsvoordelen: Rijk aan eiwitten en vitamin B12, bron van ijzer en vezels.

Ingrediënten: Durumtarwe*, gedroogde en gemalen Buffalowormen (Alphitobius diaperinus) (14%), gedroogde eiwit.

Allergenen : Allergenen van schaaldieren, mijten. Kan: gluten, soja, lactose, sulfieten en noten bevatten. Bewaar op een donkere en droge plaats

Bewaring en gebruik : Minimale houdbaarheid: 8 tot 12 maanden. 

*Biologisch gecertificeerde ingrediënten.

Gecertificeerd FR-BIO-01

3 DINGEN DIE JE MOET WETEN VOORDAT JE INSECTEN EET

Er komen steeds meer producten op de markt met eetbare insecten. Jij als consument ziet door de bomen het bos misschien niet meer... Je hebt immers hele insecten, gemalen insecten, gekweekt in Europa óf misschien zelfs uit Azië?

Wij beantwoorden 3 vragen zodat dit duidelijker wordt voor jou!

Kan ik insecten eten?

In een ander artikel hebben we je al uitleg gegeven over allergenen, het eten van insecten wordt niet aangeraden als je allergisch ben voor schaaldieren (maar het zou zomaar kunnen dat jij een geluksvogels bent die dit wél kan, maar pas op!). Vraag dus eerst altijd aan degene die je wilt laten proeven of ze allergisch zijn voor schaaldieren, om te voorkomen dat je naar de apotheek of dokter moet. Want zo wordt je borrel net wat minder gezellig...

Zwanger zijn is geen reden om geen insecten te eten. Maar als iemand nog nooit insecten heeft gegeten is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en te wachten met het proberen van insecten nadat de baby is geboren!

Waar komen de insecten vandaan en is het goede kwaliteit?

Over een paar jaar is het eten van insecten hopelijk een stuk normaler. En we hopen natuurlijk dat dit door JIMINI'S komt, maar we kunnen uiteraard niet toveren (zou leuk zijn). Er zijn een aantal andere spelers op de markt die allerlei insecten aanbieden uit verschillende landen. Om een slechte ervaring te voorkomen is het altijd belangrijk dat je vraag wáár deze insecten vandaan komen.

Bij JIMINI'S hebben we besloten om alleen met Europese leveranciers te werken. Deze leveranciers garanderen ons de beste kwaliteit insecten en zorgt dat ze goed te traceren zijn en gecontroleerd door de Europese Autoriteit. Helaas voldoen, in de meeste gevallen, de insecten die geïmporteerd zijn uit Azië en Afrika niet aan de gezond- en veiligheidsciteria die standaard zijn in Europa en valt de traceerbaarheid tegen (zie ook 'waarom je geen insecten uit je tuin eet'). Daarnaast is het goed om je af te vragen of het importeren van insecten van zo ver weg bijdraagt aan het duurzame karakter van insecten.

Bij JIMINI'S zijn we graag duidelijk en krijgen we deze vraag vaak. Het is ook geen toeval dat België het eerste land was die de import van insecten van buiten de EU heeft verboden.

Welke producten zou ik moeten kiezen als ik begin met het eten van insecten?

Er zijn veel mogelijke antwoorden op deze vraag, maar we raden aan om insecten te vermijden die je bij Expeditie Robinson ziet (dat wil zeggen: de enorme en enge insecten) en je te focussen op kleine insecten zoals krekels en meelwormen. De sprinkhaan, hoewel hij erg indrukwekkend is, is niet groter dan een garnaal en is dus ook ideaal! Als je nog nooit insecten hebt geprobeerd, kun je het beste beginnen met gedroogde en gekruide insecten of de noten-vruchtenrepen gemaakt met krekelmeel waarbij de insecten onzichtbaar zijn. Als je klaar bent voor de volgende fase en een gerecht op basis van insecten wilt koken, is het altijd aan te raden om ze ook te proeven voor het koken, zodat je kunt genieten van hun "natuurlijke" smaak. Het kan ook afhankelijk zijn van de gelegenheid, omdat je om 9:30 uur liever een noten-vruchtenreep eet dan meelwormen gekruid met knoflook en kruiden; dan komen je collega's ook liever bij je in de buurt.

Maar een ding wat nu wel heel erg duidelijk is; insecten eet je het liefst met je vrienden! Ze zijn perfect als de starter van een gespreksonderwerp. Wie experimenteert het meest? Wie overwint deze psychische barrière? Insecten eten moet leuk en lekker zijn, geen verplichting om de planeet te redden!
Ontdek ook

Een heerlijk assortiment