Ga terug

Insecten kweken is een flinke klus!

Veel mensen vragen zich af of we bij Jimini's ook insecten kweken,of dat we elke ochtend op jacht gaan met een netje om ze zelf te vangen (ja! zo blijven we fit, nee natuurlijk niet ;)). Laten we eens uitweiden en antwoord geven op deze vraag. 

élevage d'insectes

Gekweekte insecten en gevangen insecten

Het is een feit dat vandaag de dag 2 miljoen mensen al insecten op regelmatige basis eten. In veel landen is het eten van insecten een gewoonte en gebeurt het al duizenden jaren. Deze insecten worden in het wild verzameld en worden dus niet hygienisch gekweekt óf is hun herkomst te traceren. Dit brengt veel risico's met zich mee. Een van de risico's die hieraan vast hangt is dat ze veel zware metalen, pesticiden en parasiten bevatten. Niet chill!

De gespecialiseerde boerderijen in de EU zijn onderworpen aan strikte regelgeving en sanitaire controle, wat ervoor zorgt dat bedrijven de beste productiemethoden hebben om zo optimale kwaliteit te garanderen. Er is regelmatige controle op zowel het voedsel dat de insecten krijgen en of de omgeving volledig geïsoleerd is van de buitenwereld om zo vervuiling te voorkomen. Daarnaast worden de omstandigheden van het productieproces perfect gecontroleerd. Deze expertise bezit niet iedereen!

Ons advies is dan ook om geen insecten uit je tuin te eten omdat ze misschien pesticiden, parasieten of andere vervuiling bevatten die je liever niet op je bord en al zeker niet in je lijft wilt hebben!

Insecten voor menselijke consumptie of dierlijke consumptie, wat zijn de verschillen?

Er is een mega groot verschil! Insecten die je in dierenwinkels aantreft, zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie. Zelfs als het soort insect hetzelfde is, dit omdat het voedsel dat deze insecten krijgen en de verwerking ervan totaal anders is. Ook belangrijk, is dat de insecten voor dierlijke consumptie voornamelijk levend worden verkocht, dus ben t je toevallig geen hagedis, dan raden we je af om insecten uit de dierenwinkel te eten.