Ga terug

ALLERGISCH VOOR SCHAALDIEREN? PAS OP MET HET ETEN VAN INSECTEN!

Allergies aux insectes

Stel je voor dat je ook nog allergisch bent voor eetbare insecten, dat is een dubbele straf! Als eerste omdat je ook al geen heerlijke schaaldieren zoals garnalen, krab en kreeft mag eten. En het betekent ook nog dat

WAAROM BEN JE ALLERGISCH VOOR EETBARE INSECTEN?

Je weet misschien dat insecten deel uitmaken van de grote familie van geleedpotigen. In deze diverse familie vinden we de insecten, spinachtigen (waaronder spinnen, waar vele groot fan van zijn) en ook de kreeftachtigen! Als familie, delen insecten en schaaldieren hetzelfde allergeen: chitine. Het chitine is een kenmerkende component van de celwanden van schimmels, de exoskeletten van insecten en de schaal van garnalen, krabben en kreeften die ontstekingen kunnen veroorzaken voor mensen met een allergie. Je snapt het, het is beter om voorzichtig te zijn, daarom citeren we "hetzelfde allergeen als schaaldieren" op elk van onze verpakkingen.

HOEVEEL MENSEN ZIJN ALLERGISCH VOOR INSECTEN?

Ongeveer 1 tot 2% van de wereldbevolking is allergisch voor schaaldieren, al verschilt de mate ervan; de een krijgt lichte jeuk, de andere krijgt heftigere reacties. Als je twijfelt of je hier allergisch voor bent raden we je het uiteraard af.

IK HEB EEN INSECT GEGETEN EN IK BLIJK ALLERGISH, WAT NU?

Het eerste wat je moet doen is rustig blijven. Als je zeer allergisch bent voor kreeftachtigen, weet je misschien preventief al wat je moet doen. Allergische reacties variëren op basis van hoeveel je gegeten hebt, dus als je een volle doos meelwormen hebt gegeten en je hebt geen EpiPen bij de hand, dan raden we aan om die zo snel mogelijk een aan te schaffen. In het geval van een ernstige reactie, is het beter om een dokter in te schakelen!

Dus, geen grapjes maken over allergenen. Heb je enige twijfel, blijf dan bij je chips en pinda's (behalve natuurlijk als je een pinda-allergie hebt).