Ga terug

WAT HANDIGE INFORMATIE OM ENTOMOFAGIE TE ROCKEN OP JE BORREL

Wij passen het in de juiste context zodat jij het helemaal snapt. Vanavond ga je borrelen met je vrienden en je hebt EINDELIJK een onderwerp gevonden waar je vrienden niet alles van weten: eetbare insecten en entomofagie!

Om het verrassingseffect groter te maken heb je je doos met paprika sprinkhanen wijselijk nog in de keuken laten staan. Bij het kweken van insecten worden 99% minder broeikasgassen uitgestoten in vergelijking met conventionele veeteelt. Inderdaad, sprinkhanen, meelwormen en krekels stoten vrijwel geen broeikasgassen uit (CO2, methaan, enz.). Niet slecht, toch?

Vergeet de sprinkhanenjacht in het midden van de velden! Eetbare insecten worden grootgebracht in kisten die speciaal voor hen zijn ontworpen, op een substraat dat is aangepast aan hun soort en in omstandigheden van temperatuur en vochtigheid die zijn geoptimaliseerd voor hun groei. Dit is een van de belangrijkste voordelen van insecten en entomofagie: ze vereisen heel weinig ruimte.

Volgens verschillende rapporten van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) wordt 70% van het totale landbouwoppervlak geëxploiteerd om vee te houden. Om 9 miljard mensen te voeden, moeten we de gebieden die momenteel worden geëxploiteerd kunnen verdubbelen, wat natuurlijk onmogelijk is. Dus stel je voor dat een deel van deze ruimte wordt toegekend aan het kweken van insecten, die tot 12 keer minder voedsel gebruiken om een equivalente hoeveelheid eiwit te produceren?

Er zijn zelfs sommige WHO-rapporten die aangeven dat er niet 9 maar 10 miljard mensen de aarde gaan bevolken! Dus hoe gaan we om met de behoeften van zo'n grote bevolking, zonder de hulpbronnen van onze planeet uit te putten? Insecten maken deel uit van de oplossing, met de vermindering van voedselverspilling, maar er zijn natuurlijk ook andere duurzame bronnen van eiwitten: microalgen, peulvruchten of een dieet van planten.

We zeggen dat alles dat klein is, ook schattig is, maar we zeggen niet dat wat klein is ook de energie heel goed omzet! Insecten zijn een super voorbeeld omdat ze in staat zijn om grote hoeveelheden eiwit te produceren uit weinig voedsel. Dit omdat ze hun lichaam niet hoeven te verwarmen, wat veel energie bespaart!

Krekels zijn de kampioenen van het eiwit, maar sprinkhanen en meelwormen lopen niet ver achter met meer dan 50% eiwit wanneer het insect is uitgedroogd. Ter vergelijking: rundvlees bevat gemiddeld 55 gram eiwit per 100 gram en kip ongeveer 20 gram.

Als je het vreemd vindt om insecten te eten, wees dan gerustgesteld, je bent niet de enige! Maar realiseer je wel dat ongeveer een derde van de mensheid entomofaag is en regelmatig insecten eet, van Japan tot Mexico, via Frankrijk (met JIMINI'S natuurlijk). We vinden eetbare insecten in meer dan honderd landen, op alle continenten.

Dus er zijn heel veel insecten om te proberen! Bij JIMINI'S zullen we ze waarschijnlijk niet allemaal kunnen aanbieden, ook al hadden we dat graag gedaan. Entomophagy, een wereld van ontdekking!

Insecten zijn overal! Een studie heeft aangetoond dat een Europeaan gemiddeld 500 gram insecten per jaar eet zonder het te weten, in de vorm van kleine stukjes in zijn dagelijkse voeding: vruchtensap, groenten, brood, gebak, fruit enz. Wij eten verscheidene kilo's, maar dat is een ander verhaal ...

En we eindigen met een laatste knapperig stukje info: de insecten hebben geen bot of kraakbeen, ze zijn bijna volledig eetbaar, waardoor de productie van afval wordt voorkomen en het makkelijk is om ze te verwerken tot voedsel.

Nu ben je er klaar voor! Gewapend voor de volgende borrel en wereldse discussies. Nu weet je ook weer beetje meer over de wonderen van eetbare insecten!