Zitten er gluten in mijn eetbare insecten?

4620Zijn_mijn_insecten_glutenvrij--9

Gluten… het rare woord wat steeds vaker opduikt. Wat zijn gluten eigenlijk? Wat doen ze? En kan ik insecten eten als ik glutenintolerant ben? Wij gaan deze vragen voor je proberen te beantwoorden in onderstaand stuk tekst!

Gluten zijn een mengsel van eiwitten wat in bepaalde granen voorkomt. Tarwe, gerst en rogge zijn een goed voorbeeld van zulke granen. Alle producten gemaakt van deze granen bevatten dan ook gluten. Tevens kunnen andere granen ook ‘verontreinigd’ worden met gluten. Dit zijn producten zoals; haver, boekweit en quinoa. Gluten geeft elasticiteit en stevigheid aan deeg en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je brood zo een lekker luchtige structuur heeft!

Anno 2018 wordt een glutenvrij dieet steeds populairder. Dit kan verschillende oorzaken hebben; je bent glutenintolerant, je hebt een coeliakie óf je eet geen gluten om je gezondheid te verbeteren. Gelukkig zijn er veel glutenvrije producten op de markt!
Producten worden glutenvrij genoemd als ze minder dan 20 ppm (parts per million) bevatten. Verder bestaat ook de term; met zeer laag glutengehalte. Het maximale glutengehalte in deze producten is 100 mg per kilo. Deze producten zijn beiden wél geschikt voor mensen die last hebben van glutenintolerantie of coeliakiepatiënten, maar hoeven dus niet geheel glutenvrij te zijn.

Hoe zit dat nou eigenlijk bij eetbare insecten? Bevatten deze gluten?

Insecten zijn van nature lactose-, suiker- en glutenvrij. Wanneer insecten gevoerd worden met producten die gluten bevatten kan het zijn dat deze gluten nog niet volledig verteerd zijn, maar over het algemeen is het percentage gluten in eetbare insecten verwaarloosbaar

De meeste kwekers van eetbare insecten voeren de insecten geen graanproducten. Wanneer er geen garantie is dat het product glutenvrij is moet dit altijd op het etiket vermeld worden bij de allergenen. Producten met insecten erin verwerkt (bijvoorbeeld pasta’s, brood en chips) bevatten meestal wel gluten. Dit, omdat het vaak voor de smaak en/of structuur negatief uitpakt wanneer deze producten geheel glutenvrij worden geproduceerd.

Kijk altijd op onze etiketten, daar staan alle details op.

Nieuwste artikelen

  • Op 1 april (geen grap) is het droogteseizoen weer begonnen. Ja, je leest het goed: ook in ons ‘n ...

    Lees verder
  • 9 alternatives viande

    Een balletje gehakt, sappige kippenpoot of malse biefstuk. Voor veel Nederlanders is de maaltijd niet ...

    Lees verder
  • insekten koeken

    Wraps zijn makkelijk, snel te maken en iedereen vindt ze lekker. Ideaal: vers, smakelijk en voedzaam! ...

    Lees verder
  • insekten koeken

    Wie onze insectensnacks voor bij de borrel eenmaal heeft ontdekt, stelt zichzelf vaak de vraag: ‘Hoe ...

    Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *