DE MILIEU-IMPACT VAN ONS VOEDSEL: HET VERBRUIK VAN WATER

5359

Op 1 april (geen grap) is het droogteseizoen weer begonnen. Ja, je leest het goed: ook in ons ‘natte’ Nederland komt droogte en watertekort voor. De watertemperaturen stijgen en de bomen en planten gaan weer bloeien. Vorig jaar zomer (2018) kwam het zelfs zover dat heel Nederland met een watertekort kampte. Michèle Blom, directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, riep mensen op zuinig met water om te gaan.

Als we denken aan watertekorten, dan kijken we vooral met een beschuldigende blik naar mensen die schaamteloos baden en langer dan 4 minuten en 35 seconden douchen. Om nog maar niet te spreken van die mensen die durven te bekennen dat ze tijdens het afwassen de kraan gewoon constant aan laten staan. Maar wist je bijvoorbeeld dat je met een uitgebreide zondagse brunch veel meer water verbruikt dan met je badritueel op zondagavond?

De impact van voedsel op onze watervoorraden

Eigenlijk is het heel simpel: 70% van het drinkwater wordt verbruikt door de landbouw en 10% door huishoudens. Wat we eten heeft een indirecte, maar aanzienlijke impact op het milieu.

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan en artikelen geschreven over de hoeveelheid water die nodig is om een kilo amandelen te produceren en over de negatieve effecten op ons ecosysteem. Wist je dat je meer dan 4.000 liter ‘virtueel water’ * nodig hebt voor de productie van 1 kg amandelen? Ongeveer 4 liter voor een amandel.. ÉÉN AMANDEL!

En wat dacht je van het ingrediënt dat de laatste jaren schittert in poke bowls, buddha bowls, in salades, op broodjes en als guacamole? Juist! De avocado! Die geeft nu ook niet bepaald het goede voorbeeld. Voor de productie van een avocado is ongeveer 400 liter water nodig. Dat staat gelijk aan 2 keer in bad gaan.

Vertel mij wat je eet, dan zal ik je vertellen wie je bent…

Inzoomen op de productie van eiwitten levert  ook interessante inzichten op. We noemden het al in ons artikel “Insecten eten om de planeet te redden?“. Voor de productie van 1 kilo rundvlees heb je ongeveer 16.000 liter virtueel water nodig. Dat is nogal een verschil met de productie van 1 kilo krekels: 800 liter en 1 kilo meelwormen: 1.600 liter. Ook peulvruchten en granen hebben veel minder water nodig. Zo is er voor 1 kilo tarwe bijvoorbeeld 590 liter water nodig, ten opzichte van 4.500 liter voor 1 kilo rijst die onder water heeft gestaan.

Dus… wat staat ons te doen? Het heeft weinig zin om vandaag nog massaal in hongerstaking te gaan, dat is zeker niet het idee achter dit artikel. Maar we kunnen wel andere, simpele dingen doen die helpen onze milieu-impact en ons dagelijkse watergebruik te verminderen. Bijvoorbeeld:

– kies vaker voor lokale en seizoensproducten

– zet om te beginnen eens één keer per week een vegetarische maaltijd op tafel (het mogen er natuurlijk ook meer zijn..)

– eet eens insecten, algen of peulvruchten

– koop producten van duurzame landbouw

Meer weten over de verschillende redenen om insecten te eten? Bekijk onze geweldige infographic en ontdek de milieuvoordelen van het eten van insecteneiwitten.

 

* virtueel water: dat is die hoeveelheid water, die nodig is om consumptiegoederen of tussenproducten produceren.

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *