Een interview met een van onze helden en ambassadeurs Jan Fokke Oosterhof!

3788Jan Fokke Oosterhof eetbare insecten

Een interview met Jan Fokke Oosterhof!

1. Wat ben je aan het doen? Wie ben je? Wat heb je in je leven gedaan?


Ik ben Jan Fokke Oosterhof. Ik ben net 43 geworden en ik ben een ondernemer sinds ik 18 jaar oud was. Ik begon mijn eerste bedrijf tijdens mijn studie, een consultancybedrijf. Na het afronden van mijn studie Bedrijfseconomie ging ik op reis door Azië. Toen ik terugkeerde, werkte ik voor een ‘baas’ in een conferentiebedrijf als een conferentiemanager. Het was mijn enige echte tijd voor een werkgever. Het duurde ongeveer 8 maanden en eindigde met het starten van mijn eigen succesvolle evenementenbedrijf.
Op dit moment bestaat mijn bedrijf uit deelnemen aan en organiseren van extreme sportexpedities naar verlaten delen van deze planeet. Ik zoek sponsors, schrijf boeken, maak foto’s, produceer vlogs en ik ben spreker bij sprekersbureau De Nieuwe Rede.

2. Kun je ons je sportachtergrond vertellen?

Ik heb deelgenomen aan verschillende expedities: poolexpedities, de Stand Up Paddle 11-steden tour, de alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk (200k), de Salomon4trails (de Alpen oversteken in 4 marathons), het beklimmen van verscheidene vierduizenders in Marokko en meer dan 900 hardloopwedstrijden. Ik organiseerde ook expedities voor mensen met een beperking om de wereld te laten zien dat ze tot veel meer in staat zijn dan menigeen verwacht.

3. Hoe heb je besloten om de Marathon des Sables te lopen?

Omdat mijn moeder in 2006 te vroeg overleed aan de gevolgen van kanker, besloot ik mijn dromen te realiseren. Niet langer uitstellen en geen slachtoffer worden van uitgesteld geluk.
Een levenslange droom voor mij is de Marathon des Sables alias de zwaarste voetrace op aarde. Ik zag deze race de eerste keer op Eurosport toen ik nog maar 9 jaar oud was. Ik droomde over het rennen in deSahara te midden van kamelen, zandduinen en schorpioenen. Dit was de race die ik één keer in mijn leven wilde volbrengen, waar de mannen zich onderscheiden van de jongens. Dit jaar vond ik een sponsor in het bedrijf ALLSAFE Mini Opslag die me ondersteunde en me de (financiële) ruimte gaf om deel te nemen.
De 33e Marathon des Sables (6 – 16 april) is een voetrace, open voor hardlopers en wandelaars, met verschillende etappes, zelfvoorzienend, over een afstand van ongeveer 250 Km. Elke deelnemer moet zijn / haar eigen rugzak dragen met eten, slaapuitrusting en ander materiaal. Dit jaar was de langste etappe 86,2 kilometer, bestaande uit 60 km van het mulste zand dat je ooit zult zien. Het kostte me meer dan 20 uur om deze etappe te voltooien. Ik heb te race gefinisht en ben momenteel in mijn beste vorm ooit.

4. Hoe lang en hoe bereidde je je voor op dit extreme avontuur?

Ik vond mijn sponsor in november, dus ik heb maar 4 maanden getraind. Ik liep elke week een marathon / ultra, gedurende meerdere weken. Ik heb ook geprobeerd om elke week deel te nemen aan twee sessies bootcamp om aan mijn kernstabiliteit te werken. Om mezelf mentaal voor te bereiden, heb ik non-stop een pelgrimspad van 136 km rond mijn stad gelopen, op een zeer koude dag met 10 kilo uitrusting. Dit was mijn langste en meest uitdagende trainingsessie.
Ik heb ook mijn uitrusting minutieus voorbereid, alles gewogen en elke gram (extra) gewicht er af gehaald. Het kostte me maanden om het racepakket van 8,5 kilo te bereiden. Dit omvatte een slaapzak (349 gram), een mat (49 gram), meer dan 20.000 kcal, extra set kleding, medische set en kookset.

5. Wat vind je van insecteneiwitten? Heb je een verschil in je sportprestaties opgemerkt?

Elke dag overleefde ik op een ontbijtshake (750 kcal), een expeditiemaaltijd voor het avondeten (1.000 kcal) en meer dan 500 kcal sportdranken (poeder). Uiteindelijk was dit niet voldoende. Af en toe had ik iets met een beetje ‘bite’ nodig, het gevoel van iets in mijn maag, het extra beetje brandstof dat nodig was om het door (en over) de grenzen heen te duwen. Dit was vooral het geval tijdens de lange etappe van 86,2 k, toen ik me na 16 uur non-stop rennen echt flauw begon te voelen. De repen van Jimini’s gaven me de extra bite en de stimulans om door de duisternis van de Sahara te pushen. Ik vond ze smaakvol en mijn collega’s ook. Ze waren verbaasd toen ze geen ‘krekelpootjes’ tussen hun tanden aantroffen.
Ik hoop oprecht dat ik mensen heb laten zien dat je het moeilijkste looprek op aarde kunt uitvoeren door insecten te eten. Er is niets ‘raars’ aan en er is geen excuus om het niet te proberen. Het betreft hoogwaardige prestatieproducten.

6. Wat is je grootste sporttrots?

Mijn finish in de Marathon des Sables alias de moeilijkste footrace op aarde. Het is een zeer complexe race vanwege omstandigheden, hitte, zelfvoorziening, uitrusting, hoogte en zandstormen. Het is vanwege de complexiteit te vergelijken met het organiseren van een poolexpeditie.
Mijn Greenland Polar Expedition van iets minder dan een maand in 2007, is een goeie tweede. Ik belandde in een gigantische storm, al mijn communicatietoestellen (satelliettelefoon, BGAN satellietbaken en batterijen) was bevroren en we konden geen contact maken. Het heeft ervoor gezorgd dat ik in de top 25 van avonturiers aller tijden terecht kwam, volgens de Nederlandse omroep SBS6. Bovendien maakte ik een documentaire over de expeditie die een internationaal filmfestival in Ierland won in de categorie multisport: ‘Category of adventurers and explorers that defies being categorised, for those who don’t know the meaning of stop, end, rest – these tireless maniacs are a rare breed indeed…’

7. Ben je je bewust van de impact van voedsel op onze planeet? Hoe draag je in je dagelijks leven bij om dit te verminderen?

Ja dat ben ik! Ik probeer minder vlees te eten. Ik verbrand veel calorieën tijdens mijn extreme runs en expedities. Soms doet mijn lichaam pijn en schreeuwt om vlees. Meestal eet ik enkel vis en sinds ik Jimini’s ambassadeur ben, ga ik over naar insecten eten. Ik ben me meer bewust van mijn inname.
Ik ben ook de initiator van de Green Runner Movement. Ik verzamel een stuk afval tijdens elke trainingsrun en ik hoop duizenden lopers te inspireren hetzelfde te doen. Samen kunnen we de wereld schoonmaken. In Nederland ben ik een voorbeeld in mijn stad Nijmegen, waar we proberen alle inwoners te inspireren om een stuk afval te verzamelen op 21 juni, de langste dag van het jaar. Samen zullen we de hele stad schoonmaken.

8. Wat is je dagelijkse routine voor een belangrijk sportevent?

Ik probeer te ontspannen. Tijdens The Marathon des Sables was ik de enige atleet die een boek las dat op mijn rugzak lag. Over het verdwalen op de Marathon des Sables😉 Het trok cameramensen van verschillende omroepen aan omdat ik cool leek te zijn (van binnenuit kookte ik van opwinding). Hoe kun je niet verbaasd zijn als je midden in het geluid van helikopters met camera’s die eruit steken, vergezeld van de geluiden van AC / DC’s Highway to Hell …

9. Wat denk je tijdens een run?

Ik denk na over het eerste heerlijke, smakelijke, zoete en bittere biertje. En degenen daarna …

10. Met wie zou je graag een hapje willen eten?

Sir Ranulph Fiennes, de grootste avonturier in leven, mijn icoon en inspiratie. Zijn autobiografie heeft de beruchte titel ‘Gek, slecht en gevaarlijk om te weten …’
Vlak achter hem, mijn lieve en ondersteunende vriendin Iris.

11. Wat is je volgende run?

Stubaier ultratrail, 63,1 k,> 5.000m klimmen

12. Welk liedje geeft je de ‘cricketpower?’

Cypress Hill, insane in the brain

Kijk ook op www.janfokkeoosterhof.nl

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *