INSECTEN ETEN OM DE PLANEET TE REDDEN?

3635insecten eten planet te redden

De voordelen van het eten van insecten
Eetbare insecten zijn niet alleen lekker en voedzaam, het is duurzaam voedsel dat een antwoord kan zijn voor het verbeteren van ons voedselsysteem. Vlees wordt vaak bekritiseerd vanwege zijn enorme ecologische impact. Het eten van insecten zou een manier kunnen zijn om op een duurzamere manier de planeet te voeden dan de huidige manier.

Bij JIMINI’S promoten we al meer dan 5 jaar het eten van eetbare insecten. Onze missie is om de Nederland te informeren over de voedings- en milieuvoordelen van het eten van insecten. Om dit te doen, hebben we een groot assortiment voedingsproducten ontwikkeld, gemaakt van insecten. Van gekruide krekels en sprinkhanen, insecten om mee te koken tot eiwitrepen verrijkt met insectenmeel.

Maar wat zijn de milieuvoordelen van eetbare insecten?

Het eten van insecten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen 18% van alle CO2-uitstoot door menselijke activiteit komt voort uit de traditionele veehouderij. Het fokken van deze dieren is de tweede grootste bron van CO2-uitsoot. In feite worden grote hoeveelheden CO2 geproduceerd door de verwerking van producten, het voederen van dieren en het transport van dieren en hun voedsel. Dus, hoe zit het met eetbare insecten?
Voor het vergelijken van gasemissies berekenen we hoeveel C02 wordt afgestoten in het milieu per kg lichaamsgewicht. Dus, bijvoorbeeld: de productie van 100 kg krekels stoot 9 g CO2 uit. Hier staat tegenover, dat wanneer er 100 kg varkensvlees wordt geproduceerd, 2800 g CO2 vrijkomt in het milieu. Dat is nog niet eens alles. Ook moet er rekening worden gehouden met het feit dat alle bomen en dergelijke die worden gekapt om boerderijen te kunnen vestigen, ook weggekapte bomen zijn die geen CO2 meer uit de lucht kunnen absorberen. Dit verhoogt de schadelijke impact van veeteelt. Met een groeiende bevolking en een toenemende behoefte aan dierlijke eiwitten, wordt dit probleem alleen maar groter. Dit is de reden waarom de FAO eetbare insecten al in meerdere rapporten heeft aangewezen als duurzamere oplossing.

Gekweekte insecten hebben beperkt waterverbruik.

Voor het produceren van rundvlees is er erg veel water nodig. Je gebruikt water om het voer te laten groeien, om het dier te laten drinken, de structuur te reinigen en het vlees te verwerken. Uiteindelijk heeft de productie van 1 kg rundvlees 16000 liter nodig.
Aan de andere kant heeft de productie van insecten als voedsel heel weinig water nodig. Insecten groeien snel, ze reproduceren zich snel en kunnen met heel weinig uitwendig water leven. Daarnaast hebben ze weinig voer nodig, dus is er ook weer minder water nodig om dit voer te laten groeien.
Uiteindelijk heeft het produceren van 1kg krekels minder dan 100L water nodig!
Er geldt dus uiteindelijk: het eten van insecten bewaart het milieu door ons indirecte waterverbruik te verlagen.

Eetbare insecten hebben weinig voer nodig om te groeien


Voor het produceren van 1 kg vlees, moet een rund 8 kg voer eten. Om dezelfde hoeveelheid insecten te produceren, hebben ze slechts 2 kg eten nodig.
Bovendien hebben insecten een erg gevarieerd dieet: zo kunnen ze ook gevoerd worden met overgebleven zemelen of groenteresten. Dus het kweken en eten van insecten heeft dan ook nog eens het voordeel dat ze ons voedselafval verminderen.

Insecten eten is op meerdere fronten dat het goed is voor het milieu en de gezondheid. Deze blog verteld je weer iets meer over het waarom van eetbare insecten. Misschien ben je na het lezen van deze blog weer een stapje dichterbij het eten van insecten. Als afsluiter nog een quote van Arnold van Huis, Nederlandse expert in entomologen en eetbare insecten: “Er komt een dag dat een Big Mac 120 euro kost en een Bug Mac 12 euro; het moment waarop er meer mensen insecten eten dan vlees.”

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *