Lifestyle

Insecten eten : Het zit in de familie

Bah, een worm in je appel… gatver… een slak in je krop sla! Je voorouders waren waarschijnlijk niet bang om insecten tegen te komen in hun eten. Ze hadden ze waarschijnlijk vol genot opgegeten.
Onze afgunst naar insecten toe is iets relatief nieuws, aangezien insecten al verschillende millennia worden gegeten door mensen.

We hadden insecten gegeten sinds de geboorte van de mensheid

Maar hoe weten we zeker dat mensen vroeger al insecten aten? In Zuid-Afrika is gereedschap gevonden wat gemaakt is van botten. Dit gereedschap is ongeveer 1.7 miljoen jaar oud en werd gebruikt om insecten mee te vangen. Gaaf hè! Maar hoe weten we dat dit gereedschap daar daadwerkelijk voor was bedoeld? Dit gereedschap is nagebootst en er zijn een hoop experimenten mee uitgevoerd. Zo is ermee gegraven in de grond en in termietenheuvels en is er schors van bomen mee geschraapt. Het uiterlijk van het afgesleten gereedschap wijst erop dat deze is gebruikt om termieten mee te vangen.

We aten vroeger dus veel insecten, maar waarom zijn we daar mee gestopt? Des te verder je verwijderd bent van de evenaar, des te minder behoefte je hebt om insecten te eten. In Noord-Europa is het s’ winters te koud en komen er weinig insecten voor. In de tijd van de ontdekkingsreizen werden Amerikanen ook gezien als beesten omdat ze insecten aten. Het was, en is in Europa helaas nog steeds niet helemaal geaccepteerd om deze kleine beestjes te eten.
Er heerst nog steeds een groot taboe omdat insecten zogenaamd “vies” zijn. Het is ons vroeger geleerd om niet te spelen met vieze dingen zoals afval, de wc en insecten. Dit terwijl insecten helemaal niet vies zijn! En al helemaal niet wanneer ze gekweekt zijn voor menselijke consumptie.

Insecten zijn lekker

Dit heeft invloed op ontwikkelingslanden. Zij zien de Westerse wereld namelijk als voorbeeld en de jeugd wil daardoor minder insecten eten.
Het leuke aan insecten is juist dat het diversiteit biedt. Als er iets fout gaat in een andere industrie zijn insecten er om dit gat op te vullen. Des te meer bronnen van voedsel je hebt in je dieet; des te beter ben je voorbereid op onverwachte situaties!

Momenteel worden de meeste insecten geconsumeerd in Zuid-Mexico. Het is daar heel normaal om taco’s gevuld met sprinkhanen te eten. De sprinkhanen hebben een lekkere bite en garnaal-achtige aroma’s. De smaak is juist een beetje nootachtig. Klinkt goed toch!

Een andere favoriet is gekookte termieten. Alleen zout toevoegen is voldoende, de termieten krijgen dan een smaak die lijkt op popcorn. Termieten gebruiken een zuur als afweermechanisme, vandaar dat ze ook een fris-zure citroensmaak afgeven.

Het eten van insecten is helemaal niet raar of primitief. Het is superlekker, voedzaam en ook nog eens interessant. Wees creatief en verras je smaakpapillen!

Commentaires :

Soyez le premier à laisser un commentaire