Lifestyle

Insecten als vlees- of visvervanger: lekker en duurzaam

Goed, je hebt besloten dat je de planeet een handje wilt helpen. Maar hoe precies? Dat het eten van insecten gezond en duurzaam is wist je natuurlijk al. Door de hoge eiwitgehaltes zijn insecten bijvoorbeeld een goede aanvulling op je eetpatroon of zelfs een vervanger van vlees of vis. Ook het duurzaamheidsaspect van insecten is inmiddels bekend bij de insectenfans. Zo kost het produceren van een kilo sprinkhanen tien keer zo weinig water als het produceren van een kilo sla. Om nog maar te zwijgen over het verschil in uitstoot tussen insectenproductie en de vleesindustrie…

Gezond en duurzaam dus om je stukje vlees af en toe te vervangen door insecten. Maar een paar krekels bakken in een koekenpan vervangt nou niet echt je biefstuk of hamburger. Tijd voor wat concrete ideeën en recepten dus!

Eetbare insecten : lekker en duurzam

Een lekkere, gevulde tomatensoep? Vervang de balletjes voor heerlijk gekruide sprinkhanen met zongedroogde tomaat of krekels met barbecuesmaak. Eigenlijk een soort crouton en soepvlees in één!

Eet je graag een ceasarsalade met knapperige bacon of gerookte kip? Vervang het vlees door meelwormen met knoflook & tuinkruiden of de sprinkhanen met Griekse kruiden voor een extra mediterrane twist!

Insecten bij je ontbijt? Helemaal niet raar! Vervang de bacon op je gebakken eitje door de krekels met gerookte uit en barbecuesmaak. Door de rooksmaak komen zowel smaak en geur dicht in de buurt van bacon, maar dan gezonder en duurzamer!

Dat zelf sushi maken leuker is dan bestellen wisten we natuurlijk al, maar dat je de vis in de sushi kunt vervangen dor insecten is misschien nieuw voor je! Wat dacht je van een komkommer maki met spicy chili buffalowormen voor een lekkere bite? Of vervang de kuit (viseitjes) op je Californiarol door knapperige meel- of buffalowormen. Een gegarandeerd succes! Hier doet een échte chef het je voor!

En tot slot: wat dacht je van insecten in je curry? Maak je curry met linzen en kikkererwten nóg eiwitrijker door het vlees te vervangen voor insecten. Voeg ze wel pas op het laatst toe, om de knapperige bite te behouden!

We hopen dat we je een beetje hebben geïnspireerd om insecten toe te voegen aan je alledaagse eetpatroon. Heb je zelf nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

Commentaires :

Soyez le premier à laisser un commentaire