Zijn eetbare insecten superfoods?

3713eetbare insecten superfood

Nanna Roos, onderzoeker aan de universiteit van Kopenhagen, stelde op het congres “Edible insects; the value chain’’ de volgende vraag: ‘Zijn eetbare insecten superfoods??’ Wij vroegen ons hetzelfde af, daarom hebben we aandachtig geluisterd en kunnen we nu volmondig het antwoord ‘JA!’ geven op deze vraag. Hieronder lichten we dit antwoord toe.

Zoals we al weten passen insecten prima in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigde) vetten, (veel) ijzer en de B-vitamines.

Eetbare insecten zijn superfoods

Eetbare insecten bevatten 20 tot 76 procent eiwit, deze zijn van hoge kwaliteit omdat ze vaak bijna alle essentiële aminozuren bevatten en kunnen daarnaast duurzaam gekweekt worden. Sommige insecten bevatten maar in geringe mate het aminozuur lysine. Om als ento-vegetariër voldoende lysine binnen te krijgen eet je zuivel, peulvruchten of tarwekiemen. Wat betreft eiwitten gaat het niet om de kwantiteit maar de kwaliteit. Eetbare insecten-eiwitten worden goed door ons lichaam opgenomen.

Insecten bevatten daarnaast ook relatief veel onverzadigde vetzuren (de meelworm bevat wel 43 procent vet!), wat kan bijdragen aan een gezonder cholesterol gehalte en het binnen krijgen van voldoende gezonde vetzuren. Kortom, naast de kilo’s avocado die je naar binnen werkt, zou je dus ook aan een sprinkhaan of meelworm kunnen denken om deze broodnodige vetten binnen te krijgen. Meelwormen en krekels bevatten essentiële poly-onverzadigde vetzuren die we uit onze dagelijkse voeding moeten halen. Ze worden “de gezonde vetten” genoemd en helpen onze bloedvaten gezond te houden en onze hart- en hersenfunctie te ondersteunen.

Ten slotte bevatten insecten calcium en zink. Er is zijn veel verschillende insecten die allemaal een andere nutritionele waarde hebben, daarnaast is de samenstelling van een insect afhankelijk van het voer dat ze krijgen en de groeifase waar ze in zitten. Calcium helpt bij het behouden van een goede botmineralisatie. Zink en magnesium helpen de stress te verminderen. Krekels voor energie en een stressvrij leven!

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *