Eetbare insecten kweken; een oud kunstje.

3345eetbare insecten kweken

Europeanen weten vaak niet dat hun voorouders, tot laat in de zeventiende eeuw, eetbare insecten hebben gegeten. Insecten eten was dus normaal. Dat is het zelfs nog veel mensen op aarde. Met de huidige groei van de wereldbevolking wordt eetbare insecten kweken in toenemende mate gezien als een alternatief voor het normale vee, met name aangemoedigd door de FAO, om de wereld van eiwitten te voorzien. En met een goede reden! Het kweken van onze zesvoetige vrienden heeft veel voordelen.

Ecologisch oogpunt

Vanuit ecologisch oogpunt zijn insecten in bijna ieder opzicht duurzamer dan bijvoorbeeld rundvlees. Het produceren van 1 kg meelwormen leidt tot de uitstoot van 10 tot 100 keer minder broeikasgassen dan het produceren van 1 kg rundvlees. Daarnaast is methaan 86 keer krachtiger dan CO2 als het gaat om opwarming van de aarde. Het wordt massaal geproduceerd door koeien ten opzichte van (bijna) niet door krekels en meelwormen. Hun opbrengst aan de biomassa is ook interessanter: ze hebben slechts 1,1 kg voedsel nodig om 1 kg sprinkhaan te produceren, terwijl het 10 kg voedsel kost om 1 kg rundvlees te krijgen! Ten slotte is het verschil in waterverbruik overweldigend: voor de productie van 1 kg rundvlees is er 13500 liter water nodig. Dit staat tegenover de 10 liter water die nodig is voor 1 kg krekels. Deze cijfers ondersteunen het feit dat insecten een ecologische oplossing zijn voor ons milieuprobleem.

Voedingswaarde

Insecten zijn ook qua voedingswaarde interessant. Voor elke 100 gram gehakt zit er gemiddeld ongeveer 25 gram eiwit in; voor dezelfde hoeveelheid sprinkhanen is dit 69 gram eiwit. Eetbare insecten zijn ook erg rijk aan onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en 6 (die cholesterol helpen bestrijden) en mineralen zoals ijzer en calcium. Termieten bijvoorbeeld zijn dus 13 keer rijker aan ijzer dan spinazie! Het eten van insecten kan dus worden beschouwd als een hoogwaardige voedselbron.

Strenge kwaliteitscontrole en hygiëne

Op dit moment bestaat er geen specifieke wetgeving voor insecten. Dit betekent natuurlijk niet dat producenten niet gereguleerd zijn! Ze moeten de algemene wetgeving van de landbouwindustrie en landbouwpraktijken van de Europese Unie volgen. Het fokken van insecten, in het bijzonder beoefend door onze partnerboerderijen, ontwikkelen zich volgens de hoogste kwaliteitsnormen.

Op dit moment is de novel food wetgeving in ontwikkeling. Wanneer verwerkende partijen voldoen aan de Europese hygiëne- en kwaliteitsnormen voor voedselproductie en -verwerking is het verwerken van insecten toegestaan.

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *