Lifestyle

Een lijst van nieuwe eiwitbronnen

Jimini’s begrijpt dat we met insecten alleen het wereldvoedselprobleem niet op gaan lossen. Dit zou de druk op deze eiwitbron te hoog maken en daarnaast is het van belang om gevarieerde bronnen van eiwit te eten. We hebben dan ook veel interesse in andere eiwitbronnen, hieronder hebben we er een aantal beschreven waar wij wel toekomst in zien.

Wieren


Zeewieren kunnen goede bronnen van eiwit zijn, mits ze niet teveel jodium en zware metalen bevatten. In China, Korea en Japan worden er al eeuwen wieren en algen gegeten. Ze groeien in zout water en er zijn ongeveer 500 eetbare soorten. Om ze te kweken is er nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof nodig. Vooral nori en kombu zijn in gedroogde vorm rijk aan eiwitten. De kwaliteit van het eiwit van deze wieren is vergelijkbaar met die van bonen doordat de verteerbaarheid laag is. Daarnaast bevatten ze veel vitamine B1 en zit er meer ijzer in dan in vlees.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn hip en happening! Denk aan maar aan de 101 verschillende smaken hummus die de Albert Heijn verkoopt. Peulvruchten zijn goed voor de gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen, daar worden je bloedvaten blij van. Dat geldt ook voor het milieu, want peulvruchten hebben een lage klimaatbelasting. Op de meeste soja na, komen veel peulvruchten namelijk gewoon uit Nederland. Waarschijnlijk hebben peulvruchten een slechte naam voor bruine en witte bonen die vroeger geserveerd werden, maar tegenwoordig maken we er heerlijke tofu gerechten en curries van en dat is verrassend goed voor jezelf, maar ook voor de planeet.

Kweekvlees


Gekweekt vlees lijkt eindelijk aan een opmars bezig. Het wordt geproduceerd door dierlijke stamcellen te kweken en deze te laten specialiseren tot spiercellen. Dus je kunt nu kip eten van stamcellen van de kip die nog lekker in je achtertuin rond scharrelt. Kweekvlees is mager vlees en heeft als voordeel dat er geen bacteriële verontreinigingen in voorkomen. Daarnaast zijn de emissie van broeikasgassen, land- en watergebruik vele malen lager dan bij vlees. Alleen het energiegebruik blijft nog wat achter.

Paddenstoelen

Paddenstoelen worden niet als de beste eiwitbron gezien. Doordat ze voor een groot deel uit water bestaan, bevatten ze relatief weinig eiwit, ijzer en vitamine B12. Met de huidige teelwijze weegt dat niet op tegen de milieubelasting die ze hebben. Aan dat laatste is gelukkig wel iets te doen. Het is tegenwoordig namelijk hip om oesterzwammen (of andere paddenstoelen) op koffiedik te kweken. Jimini’s voorspelt voor deze markt een grootste toekomst. Krekels bevatten daarnaast veel ijzer en vitamine B12. Ons advies is dus om aan je paddenstoelenrisotto voortaan krekels toe te voegen en dan zit je gebakken!

Commentaires :

Soyez le premier à laisser un commentaire