De voordelen van eetbare insecten

3449Waarom eetbare insecten eten

Wat zijn de voordelen van het eten van insecten? En wat zijn de nadelen? Insecten zijn een duurzame bron van eiwit, als ze geproduceerd worden zijn ze veel beter voor het milieu dan vlees (Sportievelingen, misschien een verantwoorde snack? Eetbare insecten zijn ideaal om je spieren te laten herstellen na sport).

De voordelen op een rijtje. Eetbare insecten stoten minder methaan uit, hebben minder ruimte nodig om te groeien en verbruiken minder water en hebben minder voer nodig. Er is maar 1,7kg voer nodig voor 1kg insecten, tegenover 24kg die nodig is voor 1kg rundvlees.

Eetbare insecten zijn rijk aan voedingsstoffen

Eetbare insecten zijn gezond dit komt door dat ze eiwitten, onverzadigde vetten en vezels bevatten. Insecten bevatten hoogwaardige eiwitten doordat ze een goede mix van essentiële aminozuren hebben. Daarnaast zitten ze vol met zink, ijzer, calcium, vitamine B12 en nog veel meer andere micronutriënten. Het chitine dat in het exoskelet van insecten zit zou eventueel bij kunnen dragen aan een beter immuunsysteem. Een belangrijk voordele van onze insecten is dat ze allemaal in Nederland gekweekt zijn en dus niet van de andere kant van de wereld in gevlogen zijn.
Het nadeel van het eten van insecten zijn dat ze onbekend zijn en daarom de allergenen die ze bevatten (dezelfde als huisstofmijt en schaal- en weekdieren) die mensen niet verwachten. Daarnaast moeten gekweekte insecten goed gescheiden worden gehouden van wilde insecten om zo te zorgen dat ze niet worden besmet met pathogenen van buiten en mogen ze ook niet naar buiten ontsnappen, dit brengt het ecosysteem uit evenwicht (maar dat is bij onze kwekers totaal geen probleem). Ook is het kweken van insecten nog erg arbeidsintensief en nieuw waardoor de opbrengsten van de kweek nog niet optimaal zijn.

Zoals je ziet zijn er een aantal nadelen die bij het eten van insecten horen, maar dit komt omdat het nu nog een opkomende markt is, de voordelen van eetbare insecten zijn een stuk groter.

Nieuwste artikelen

 • Het lijkt misschien maar een formaliteit, maar voor ons is het een belangrijke stap! Met gepaste ...

  Lees verder
 • Een verjaardag, jubileum, geboorte, communie, diploma, verhuizing, bruiloft, Sinterklaas, Kerst, Valentijnsdag, ...

  Lees verder
 • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

  Lees verder
 • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

  Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *