9 PROTEINE BRONNEN ALS ALTERNATIEF VOOR VLEES

53369 alternatives viande

Een balletje gehakt, sappige kippenpoot of malse biefstuk. Voor veel Nederlanders is de maaltijd niet compleet zonder vlees. Maar het mag wel een beetje minder, echt. Niet alleen in het kader van onze gezondheid, maar ook in het belang van het milieu.

In Europa en de Verenigde Staten denken we nog steeds dat vlees en vis de enige bronnen van proteïne zijn. Niets is minder waar. Door het eten van te veel vlees, en dan vooral rood vlees, loop je meer risico op een verhoogd cholesterol en op darmkanker. Op zoek gaan naar alternatieve proteïnebronnen is dus helemaal zo gek nog niet.

De productie van vlees is verantwoordelijk voor 14% van de globale CO2 uitstoot en staat daarmee als sector op de tweede plaats. Als je je bedenkt dat je voor één simpele hamburger 2.400 liter water nodig hebt, kan je best een keertje overslaan toch?

Met de 9 bronnen hieronder kom je ook wel aan je proteïne!

PS: Sssst, niet verder vertellen, maar we hebben stiekem ook insecten aan het lijstje toegevoegd! ☺️

 

1) Hennepzaad: 25 gram proteïne per 100 gram

Hennepzaad is een van de beste plantaardige bronnen van proteïne. Hennep stamt af van de plantensoort cannabis sativa en de zaden bevatten alle 9 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Het zit ook boordevol vezels en omega-3 vetzuren die helpen de bloeddruk te verlagen en hartziekten te voorkomen. Bij JIMINI’S voegen we ze toe aan onze granola’s en zorgen ze voor een nootachtige smaak en zachte textuur. Ook onze energierepen verrijken we met henneppoeder.

2) Krekels: 67 gram proteïne per 100 gram

Bij JIMINI’S bereiden we insecten graag op alle mogelijke manieren! Als je krekels gewoon even roostert, smaken ze als pinda’s of zonnebloempitten. Meer dan 2 miljard mensen over de hele wereld eten ze al en ook in Europa staan we er steeds meer voor open. Ze zitten bomvol eiwitten, bevatten alle aminozuren en zitten vol met ijzer, zink en magnesium. Slechts 10 gram krekels is voldoende voor je dagelijkse behoefte aan vitamine B12, die je niet uit plantaardige producten kunt halen. Ben je al om? Doe eens gek en gooi ze gewoon eens in je salade, soep of burrito.

3) Linzen: 25 gram proteïne per 100 gram

Linzen zijn heerlijk en veelzijdig! Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar de rode zijn onze favoriet. Ze bevatten meer dan 25 gram eiwitten per 100 gram, hebben een zachte textuur en in tegenstelling tot andere peulvruchten zijn ze al binnen 15 minuten klaar. Rode linzen passen perfect in een curry en bevatten veel ijzer, mangaan en vitamine B9. Gezond, lekker én duurzaam! Linzen hebben weinig water nodig om te groeien en binden stikstof uit de lucht en zetten dit om in voedingsstoffen in de bodem zodat andere planten kunnen groeien. Ze zijn erg eiwitrijk, maar ze missen een van de essentiële aminozuren. Voeg ze dus toe aan onze insectenpasta voor een eiwitrijke en heerlijke maaltijd!

4) Kidneybonen: 21 gram proteïne per 100 gram

2016 werd door de FAO (Food and Agriculture Organization) uitgeroepen tot het internationale jaar van de peulvruchten. Maar wij vonden ze altijd al lekker! Ze staan dan ook niet voor niets 2 keer op onze lijst. Naast linzen zijn ook kidneybonen favoriet. Met 21 gram proteïne is het een prima vleesvervanger in je favoriete burrito. Meng ze met salsasaus, ui en tomaat en je hebt een heerlijke en gezonde maaltijd met volop eiwitten, vezels en mineralen. En wie nog iets krokants wil toevoegen kan altijd nog even een krekeltje bakken.

5) Quinoa: 14 gram proteïne per 100 gram

Quinoa is sinds een jaar of 5 bekend in westerse landen, maar in Peru en Bolivia eten ze het al duizenden jaren. Met 14% eiwit en volop vitamine B is quinoa perfect als basis voor een salade. En wist je dat ze ook nog eens glutenvrij zijn? In onze granola’s hebben we knapperige quinoavlokken toegevoegd om je energie een boost te geven. Als je liever lokale producten eet, geen probleem: quinoa wordt nu ook in Europa geteeld!

6) Amandelen: 22 gram proteïne per 100 gram

Amandelen staan bekend om hun hoge vetpercentage. Toch kan je ze gerust eten. Naast 22 gram eitwit en veel vezels bevatten ze inderdaad meer dan 50% vet, maar dit zijn wel de essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft. De perfecte snack! Wij stoppen ze dan ook met veel plezier in onze granola’s en repen met insectenmeel.

7) Chiazaad: 15 gram proteïne per 100 gram

Veel mensen weten dat chiazaad een van de beste bronnen is van plantaardige omega-3, maar slechts weinigen weten dat ze ook een geweldige bron van eiwitten zijn! Perfect om je smoothie echt smoooooth en energierijk te maken. Dit zaad afkomstig uit Zuid-Amerika zit bovendien boordevol vezels en vitamine E. Ook deze eiwittopper ontbreekt niet in onze granola’s en repen met insectenmeel.

8) Pasta met insectenmeel: 18 gram proteïne per 100 gram

Pasta bevat van nature ongeveer 10 gram eiwit. Bij JIMINI’S voegen we er meel van buffalowormen aan toe, waardoor we het eiwitgehalte verdubbelen en het aminozuurprofiel verbeteren. Eiwit in tarwe bevat namelijk geen lysine (een essentieel aminozuur) en insectenmeel wel. Met 18% eiwit en voldoende ijzer in de pasta zelf hoef je alleen nog verse groente toe te voegen voor een gezonde en goed vullende maaltijd.

9) Broccoli: 4 gram proteïne per 100 gram

Voor veel kinderen is het een regelrechte nachtmerrie, maar broccoli is de perfecte groente voor iedereen die graag gezond eet. Geroosterd in de oven, gepureerd als soep of gewoon gekookt, allemaal even lekker. De groene groente bevat naast 4% eiwit ook volop andere voedingsstoffen en antioxidanten.

 

Nieuwste artikelen

  • In Noord-Amerika heten ze candy apples, in andere Engelstalige landen ook wel toffee apples en in Frankrijk ...

    Lees verder
  • Wij voorzien jullie graag van de beste eetbare insectenproducten. Iedere hap moet smaken en dat begint ...

    Lees verder
  • Op 1 april (geen grap) is het droogteseizoen weer begonnen. Ja, je leest het goed: ook in ons ‘n ...

    Lees verder
  • insekten koeken

    Wraps zijn makkelijk, snel te maken en iedereen vindt ze lekker. Ideaal: vers, smakelijk en voedzaam! ...

    Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *